Dünyanın 58. büyük ekonomisi olan Ukrayna, Avrupa, Rusya ve Asya pazarları arasında bir geçiş güzergahı olmasından dolayı strajik bir lokasyona sahiptir. Resmi dili Ukraynaca olan ülke yarı başkanlık sistemi (anayasal cumhuriyet) ile yönetilmektedir. Gelişmekte olan bir serbest piyasa ekonomisine sahip olan Ukrayna, Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 64. sırada yer almaktadır.
Luhansk ve Donetsk kentlerindeki çatışmalar birer sanayi bölgesi olan Ukrayna’nın doğusundaki kesimlerde ciddi ekonomik sorunlar ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, ekonomisinin %3’lük bölümünü oluşturan Kırım’ın Rusya’ya katılması sonrasında AB’nin bu dönemde Rusya’ya uygulamaya başladığı yaptırımlar da Ukrayna’nın dış talebinde önemli sorunlar yaratmış, Rusya ile yaşanan çatışmalar ülkenin en önemli ticari partneriyle ilişkilerini düşük seviyelere indirmiştir.
Ukrayna’nın, 44,3 milyonluk nüfusu içerisinde işgücüne katılım oranı %63, işsizlik oranı ise %8,7’dir. Resmi para birimi Ukrayna Grivnası (UAH) olan Ukrayna’nın 2019 yılı GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 153,7 milyar dolardır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre 2019 yılında yıllık reel olarak %3,2 oranında büyüyen Ukrayna ekonomisinin, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin etkisiyle -%7,7 oranında daralacağı öngörülmektedir.
Comtrade verilerine göre, Ukrayna en yakın ticari ilişkilerini Rusya, Çin, Almanya ve Polonya ile kurarken en fazla ithalatı Rusya’dan yapmaktadır. Türkiye, 2019 yılında Ukrayna’ya 2,15 milyar dolarlık ihracat yaparken Ukrayna’dan 2,72 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2019 yılındaki 4,8 milyar dolarlık ikili ticaret büyüklüğümüz ile Ukrayna, Türkiye’nin 22. büyük ticari ortağı konumundadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.