Afganistan, 2021 yılında kişi başı 2.10 Bin $ ve toplam 20.11 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2019 yılında toplam 8.56 Milyar $ ithalat ve 870.48 Milyon $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Afganistan, 2021 yılında kişi başı 2.10 Bin $ ve toplam 20.11 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2019 yılında toplam 8.56 Milyar $ ithalat ve 870.48 Milyon $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Bu bölüm, daha iyi bir deneyim sunabilmek için tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan erişim için optimize edilmiştir. Görüntüleme yapabilmek için farklı ekran çözünürlüğüne sahip bir cihaz kullanabilir veya tarayıcı pencerenizin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Ülkenin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ithalat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Potansiyel, ilgili ülkede seçilen sektörde yer alan ürünlere duyulan ihtiyacın büyüklüğünün 1000’lik skala üzerinden gösterilmesidir.
İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar gerek vergiler gerekse gümrük uygulamaları bakımından ihracatta büyük önem taşımaktadır. Anlaşma metinlerine detay görüntüle butonunundan ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin farklı teknik düzenlemeleri, test ve belgelendirme işlemleri hakkında bilgi edinmek ve ihracat öncesi dönemde varsa teknik engellere yönelik önlem almak ihracatınızı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Aşağıda teknikengel.gov.tr adresi kaynak alınarak hazırlanan bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Afganistan’ın standartlar konusunda yetkili kurumu olan “Afghanistan National Standards Authority ANSA”, 2011 yılında kurulmuştur.
Teknik düzenlemeler, standartlar ve test/belgelendime gereklilikleri ile ilgili olarak Afghanistan National Standards Authority (ANSA) web sitesi (http://ansa.gov.af/en/), henüz kurulum aşamasındadır.
İthalat prosedürleri ile ilgili olarak Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (http://moci.gov.af/en) ve Afganistan Maliye Bakanlığı Gümrük Departmanı’nın web sayfalarından bilgi edinilebilir.
Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan “An Inventory to Importing Goods Into Afghanistan” isimli yayında teknik düzenlemeler, standartlar ve uygunluk değerlendirmesi vb konularda ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır.
Bazı ürünlerin ithalatında, ürün kalitesi/güvenliğine ilişkin olarak menşe ülkenin yetkili kurumlarından alınan kalite/güvenlik sertifikalarının ibraz edilmesi gerekmektedir.
Afganistan’a ihracatta gümrük otoritesine ibraz edilmesi zorunlu olan belgeler aşağıda belirtilmektedir.
- Gümrük Beyannamesi
- Konişmento (bill of lading), karayolu taşıma belgesi (road waybill) ya da havayolu taşıma senedi (airway bill)
- Detaylı Ticari Fatura (Detailed Commercial Invoice/s)
- Koli listesi (Packing List)
- Menşe Şahadetnamesi (Certificate of Origin)
- Afganistan’a ithalatı lisansa bağlı ya da ithalatında kontrol, sertifika v.b gereken ürünler için ilgili kurumlardan alınacak lisans, belge, sertifika ve onaylar
(Diğer taraftan, gümrük otoriteleri tarafından ithalat esnasında ilave belgeler de talep edilebilmekte olup, gümrük otoriteleri tarafından talep edilebilecek ilave belgelerin de ibraz edilmesi gerekmektedir.)
Afganistan’a ihraç edilen ürünlerin ilgili güvenlik şartlarına uygunluğunun denetimi temel olarak ithalat aşamasında yapılmaktadır. Ancak, denetimler gelişmiş ülke uygulamalarından oldukça geri durumdadır.
Afganistan’a yapılacak ihracatta zorunlu sevk öncesi inceleme uygulaması bulunmamaktadır.
Türk savunma sanayisinin son yıllardaki gelişimine paralel olarak sektörde dünyanın önde gelen fuarları arasına giren Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) bu yıl 15'inci kez kapılarını açacak.
Kabil-İstanbul arasında faaliyete geçecek hava koridoru sayesinde iki ülke arasındaki ticaret hacmi artacak
Türkiye Kabil Ticaret Müşaviri Leblebicier, "Afgan halkının her daim Türk ürününü tercih ve talep etmeleri bizleri gururlandırıyor." dedi.
Yaklaşan etkinlik bulunmamaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.