Cezayir, nominal olarak Afrika’nın 4. ve dünyanın 58. büyük ekonomisidir. Satın alma gücü paritesine (PPP) göre dünyanın 36. büyük ekonomisi olan Cezayir büyük bir tüketici pazarına ve gittikçe artan harcama gücüne sahiptir. Afrika kıtasının en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi olan Cezayir, modernleşme reformları, güçlü ve sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen kalkınma planı ve petrol ve doğal gazdan elde edilen döviz rezervleri ile yıldan yıla gelişen bir ekonomiye sahiptir. Ulusal para birimi dinardır (DZD). Birleşmiş Milletler “İnsani Gelişmişlik” endeksinde Afrika’da 3. sırada yer almaktadır. Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde ise 190 ülke içinde 157. sırada yer almaktadır.
Cezayir, 44,4 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık 33. ülkesidir. %42,2 işgücüne katılım oranı, dünya ortalamasının altındadır ve ülkede vasıflı işçi sıkıntısı yaşanmaktadır. İşsizlik oranı %13,3’tür. İşgücünün %60’ı hizmetler sektöründe, %31’i sanayi sektöründe ve %9’u tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Cezayir, 2021 yılı itibariyle cari fiyatlarla 164,5 milyar dolar GSYH büyüklüğüne sahiptir. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2021 yılında yıllık reel olarak %4 büyüyen Cezayir ekonomisinde büyümenin, 2022’de %2,4 oranına yavaşlayacağı öngörülmektedir.
Artan gaz ihracatı Cezayir'in genel ekonomik faaliyetini artıracak olsa da, aşırı merkezileştirilmiş yönetim ve birkaç kazanılmış menfaatin hâkim olduğu, şeffaf olmayan bir iş ortamı tarafından baltalanan beklentilerin zayıf kalması beklenmektedir. Buna ek olarak, yüksek düzeyde sosyal istikrarsızlık nedeniyle geniş bir mali açık, hızla düşen rezervler ve mali reform için sınırlı alan, Cezayir'in 2022-2026'da önce ikili müttefiklerden ve sonunda IMF'den dış borç almak zorunda kalacağı beklentilerini güçlendirmektedir. Cezayir’de yaşam maliyetindeki görülebilecek bir artışın, sosyal hoşnutsuzluğu ve buna bağlı huzursuzluğu tetiklemesi de olasıdır.
Birleşmiş Milletler (UN) Comtrade verilerine göre, Cezayir 2017 yılında toplam 35 milyar dolarlık ihracat 46 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. En yakın ticari ilişkilerini Fransa, İtalya ve İspanya ile kurmuştur. Türkiye 2021 yılında Cezayir’e 1,6 milyar dolarlık ihracat yaparken, Cezayir’den 1,1 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. İkili ticaret büyüklüğümüzün 2,8 milyar doları aştığı Cezayir, en büyük 36. ticari partnerimiz konumundadır. Türk şirketleri günümüze kadar Cezayir'de 16,1 milyar dolar değerinde 377 önemli projeye imza atmıştır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.