Hırvatistan, 2021 yılında kişi başı 28.89 Bin $ ve toplam 57.20 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2021 yılında toplam 33.64 Milyar $ ithalat ve 22.67 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Hırvatistan, 2021 yılında kişi başı 28.89 Bin $ ve toplam 57.20 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2021 yılında toplam 33.64 Milyar $ ithalat ve 22.67 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Bu bölüm, daha iyi bir deneyim sunabilmek için tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan erişim için optimize edilmiştir. Görüntüleme yapabilmek için farklı ekran çözünürlüğüne sahip bir cihaz kullanabilir veya tarayıcı pencerenizin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Ülkenin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ithalat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Potansiyel, ilgili ülkede seçilen sektörde yer alan ürünlere duyulan ihtiyacın büyüklüğünün 1000’lik skala üzerinden gösterilmesidir.
İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar gerek vergiler gerekse gümrük uygulamaları bakımından ihracatta büyük önem taşımaktadır. Anlaşma metinlerine detay görüntüle butonunundan ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin farklı teknik düzenlemeleri, test ve belgelendirme işlemleri hakkında bilgi edinmek ve ihracat öncesi dönemde varsa teknik engellere yönelik önlem almak ihracatınızı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Aşağıda teknikengel.gov.tr adresi kaynak alınarak hazırlanan bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Ülke düzenlemeleri ve uygulamaları büyük ölçüde şeffaftır. Uygulamalara ilişkin bazı önemli bilgi/belgeler Hırvatça olması nedeniyle ihracatçılarımız açısından sorun olabilmektedir.
Bilgi alınabilecek adresler aşağıda yer almaktadır:
- Hırvatistan Standartları Enstitüsü: www.hzn.hr
- Hırvat Ticarette Teknik Engeller Bilgi Bildirim Merkezi: wto.tbt.info@hzn.hr
- Hırvatistan Akreditasyon Ajansı (Ana Sayfa - İngilizce): http://www.akreditacija.hr/EN/
- Onaylanmış Kuruluş Sicili (İngilizce): http://www.akreditacija.hr/registar/EN
- Hırvatistan Metroloji Devlet Ofisi (Ana Sayfa-İngilizce): http://www.dzm.hr/en
- Hırvatistan Ekonomi Odası: www.hgk.hr
- Hırvatistan Gümrükleri: www.carina.hr
- Hırvat Resmi Gazetesi: www.nn.hr
- Hırvatistan Ekonomi Bakanlığı: www.mingo.hr
- Hırvatistan Tarım Bakanlığı: www.mps.hr
- Hırvatistan Sağlık Bakanlığı: www.zdravlje.hr
Hırvatistan ülkedeki teknik düzenlemeler mevzuatını, AB mevzuatı ile uyumlu hale getirmiş olup, söz konusu uyum çalışmaları AB’ye üyelik müzakerelerinin önemli ön koşulu olmuştur. İthalatçı piyasaya süreceği ürünün güvenliği ve Hırvatistan’daki uygunluk değerlendirmesinden doğrudan sorumlu olsa da, nihai sorumlu üreticidir.
Gümrük Otoritesine ibraz edilmesi zorunlu olan belgeler:
- Gümrük beyannamesi
- Fatura(Invoice)
- Menşe Şahadetnamesi (Certificate of Origin)
- A.TR Dolaşım Belgesi (A.TR Movement Certificate) EUR.1 Dolaşım Sertifikası (EUR.1 Movement Certificate)
- Uluslararası Orijin ve Bitki Sağlık Sertifikası (Phytosanitary Certificate)
- Kontrol Belgesi (Conformity Certificate)
Zorunlu belgelendirmeye ilişkin ürün listeleri Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde oluşturulmaktadır.
Diğer ülkeler tarafından verilen belgeler kabul edilmektedir.
Hırvatistan ihraç edilen ürünlerin güvenlik şartlarına uygunluğuna ilişkin denetimler genel olarak ithalat aşamasında yapılmakla beraber, ürünün piyasada da denetimi gerçekleştirilmektedir.
Hırvatistan’da hangi Bakanlık hangi ürünlerle ilgili teknik düzenlemeleri hazırlıyor ve uyguluyorsa aynı Bakanlık ilgili ürüne ilişkin uygunluk değerlendirmesini de yapmaktadır (Örneğin; Sağlık Bakanlığı medikal ürünlerden sorumlu, İnşaat Bakanlığı inşaat ürünlerinden, İçişleri Bakanlığı patlayıcı maddelerden, Tarım Bakanlığı hayvansal gıda ürünlerinden, Sağlık Bakanlığı hayvansal olmayan gıda ürünlerinden vs., Ekonomi Bakanlığı ise hiçbir Bakanlığın yapmadığı ürünlere ilişkin uygunluk değerlendirmesi yapmaktadır).
Ürün güvenliği konusunda ilgili Kanun, piyasadaki tüm ürünlerin güvenli olması gerektiğini belirtmekle birlikte, bazı ürünler için herhangi bir belgelendirme gerekmemekte, bazı ürünlerin belgelendirilmesi üretici ve ithalatçı tarafından yapılmakta, bazı ürünlerin belgelendirilmesi için üçüncü bir onay mercii gerekmektedir.
Üretici ve/veya ithalatçı tarafından uygunluk değerlendirmelerinde söz konusu teknik belgelerin 10 yıl süreyle dosyalarda (bütün belgeler Hırvatça dilinde olmak üzere) saklanması gerekmektedir.
Üçüncü bir merciin belgelendirmesine ihtiyaç duyulduğunda, ilgili ürün konusunda teknik düzenlemeleri hazırlayan ve uygulayan ilgili Bakanlık veya Kamu Kurumu’nun yetkilendirdiği/görevlendirdiği bu konuda özel eğitimlere tabii tutulmuş özel uygunluk değerlendirme merkezleri söz konusu ürüne ilişkin uygunluk değerlendirmesini ve belgelendirmeyi yapmaktadır.
Sevk Öncesi İncelemeye ilişkin olarak yine her Bakanlık kendi incelemesini yapmakta olduğu bilgisi alınmış, daha detaylı bilgiye ulaşılamamıştır.
Gümrük Bölgesinde fiziki denetimler yapılmakta olup, standardize edilmiş bir uygulama bulunmamakta olduğu bilgisine ulaşılabilmiştir.
Ticaret Bakanı Pekcan, "Müteahhitlik sektörümüz bugün itibarıyla dünyanın 128 farklı ülkesinde 418,7 milyar dolar değerinde 10 bin 525 proje üstlenmiş bulunmaktadır." dedi.
Ayakkabı sektörüne yön veren 420 markayı uluslararası alıcılarla buluşturan fuar kapsamında, ayakkabı ihracatında özel yer tutan ve ihracat potansiyeli yüksek olan 32 ülkeden 350'yi aşkın alım heyeti Türkiye'ye geldi.
26 ülkeden oluşan Schengen Bölgesi dünyanın en büyük çok uluslu serbest dolaşım alanı. Yakın zamanda bu alan daha da genişleyebilir.
"Hedef Hırvatistan", mucit, mühendis ve bilim insanı Nikola Tesla'nın ülkesindeki start-up'ları ve bunların arkasındaki yüksek teknoloji araştırma ve geliştirme faaliyetlerini mercek altına alıyor.
Yaklaşan etkinlik bulunmamaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.