Güneybatı Avrupa’da yer alan İspanya, çok sayıda liman kenti ve turizm sayesinde ülkede yarattığı uluslararası trafiği ve krizlerden korunma amaçlı başlattığı ekonomik büyüme ve eşit istihdam politikaları ile dünya ticaretine katılımını giderek artırmaktadır. Dünya Bankası'nın 2020 yılında yayımladığı "İş Yapma Kolaylığı" endeksinin son sayısında İspanya 31. sırada yer almıştır. Ancak endeks, 2018 ve 2020 yıllarına ait raporlarda tespit edilen veri düzensizlikleri nedeniyle askıya alınmıştır. İspanya'daki iş ortamının ilk değerlendirmesini sağlayan diğer kaynaklar arasında, ülkeleri ekonomik performans, hükümet verimliliği, altyapı ve iş üretkenliği gibi çeşitli faktörlere göre değerlendiren IMD Dünya Rekabetçilik Sıralaması da yer almaktadır. 2024 sıralamasında İspanya, 67 ülke arasında 40. sıraya gerilemiş; bu gerilemenin nedeni, hükümet verimliliğinin bozulması ve iş gücü piyasasındaki zorluklar olarak belirtilmiştir. Ayrıca, Heritage Foundation tarafından her yıl yayımlanan Ekonomik Özgürlük Endeksi, ülkeleri mülkiyet hakları, ticaret özgürlüğü gibi göstergeler temelinde değerlendirmektedir. 2024 endeksinde İspanya, ekonomik özgürlük puanında hafif bir düşüş göstererek 55. sırada yer almıştır. Son olarak, Kanada Fraser Enstitüsü ve İspanya Özgürlüğün İlerlemesi Vakfı'nın Ekim 2024'te yayımladığı Dünya Ekonomik Özgürlüğü (EFW) 2024 Yıllık Raporu'na göre, İspanya 165 ülkenin yer aldığı küresel sıralamada yedi sıra yükselerek 30. sıraya yerleşmiştir. Bu iyileşmenin başlıca nedenleri arasında hükümetin büyüklüğündeki, hukuk sistemindeki, mülkiyet haklarındaki ve düzenlemelerdeki gelişmeler yer almaktadır.
İspanya, 2008'den 2013'e kadar yakın tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşamıştır. Bu krizin başlıca nedenleri arasında gayrimenkul balonu, büyük borçlanma ve ekonomideki yapısal dengesizlikler yer almıştır. Küresel mali krizin daha da kötüleştirdiği konut piyasasının çöküşü, işsizliğin hızla artmasına ve 2013 yılında %26'nın üzerine çıkmasına neden olmuştur. Ancak İspanya 2014-2019 yılları arasında özellikle işgücü ve finans sektöründeki yapısal reformlar, turizmdeki canlanma ve artan ihracat gibi birkaç temel faktör sayesinde pozitif GSYİH büyümesi elde ederek toparlanmaya başlamıştır. İspanya ekonomisi 2019 yılına gelindiğinde krizin derinliklerinden geri dönerek %2’lik büyüme oranı ve 1,4 trilyon dolara ulaşan GSYİH ile istikrara kavuşmuştur.
İspanya, Almanya, Fransa ve İtalya’dan sonra AB’nin en kalabalık 4.ülkesidir. İspanya, 2023 yılındaki %12,1’lik işsizlik oranı ile Avrupa Birliği’nde işsizliğin en yüksek olduğu ülkedir. İşgücünün %76’sı hizmetler sektöründe ve %20’si sanayide istihdam edilmektedir. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre 2023 yılı GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 1,62 trilyon dolar olan İspanya, dünyanın en büyük on beşinci ekonomisidir. 2023 yılında yıllık reel olarak %2,7 oranında büyüyen İspanya ekonomisinin, 2024 yılında %2,9 oranında büyüyeceği öngörülmektedir.
2011 yılında İspanya'nın nüfusu en yüksek değerine ulaşmış ancak Avrupa'daki mali krizin ardından göçmenlerin ülkelerine dönmesiyle bir düşüş yaşanmıştır. Ancak son yıllarda ekonominin iyileşmesiyle birlikte, Ulusal İstatistik Enstitüsü tarafından yayınlanan Sürekli Nüfus İstatistikleri'nin (CPS) son rakamlarına göre nüfus yeniden artmaya başlayarak 48,95 milyona ulaşmıştır.
COVID-19 salgını İspanya'yı Avrupa'da en çok etkilenen ülkelerden biri haline getirerek önemli bir ekonomik etki yaratmıştır. 2020 yılında İspanya'nın GSYİH'si, büyük ölçüde turizm ve otelcilik gibi hareketlilik kısıtlamalarından ve azalan tüketimden ciddi şekilde etkilenen sektörlere bağımlı olması nedeniyle %10,9 oranında daralmıştır. Ancak İspanya, koruyucu ekonomik önlemler, Next Generation EU tarafından finanse edilen Kurtarma, Dönüşüm ve Dayanıklılık Planı ve güçlü bir işgücü piyasasının desteğiyle 2022'nin ikinci çeyreğinde pandemi öncesi GSYİH seviyesini geri kazanmıştır. Bu toparlanmayı turizmdeki toparlanma, iç tüketimdeki artış ve ihracattaki yükseliş de desteklemiştir.
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre, İspanya 2023 yılında toplam 420 milyar dolarlık ihracat ve 469 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. İspanya, dünya ihracatında %1,8 pay ile 19., dünya ithalatında ise %2 pay ile 15. sıradadır. En fazla ihracat yaptığı ilk 5 ülke de gelişmiş ekonomiye sahip AB ülkeleridir. 2023 yılında AB dışındaki en büyük tedarikçiler Çin, ABD, Birleşik Krallık ve Türkiye olmuştur. Türkiye, 2023 yılında İspanya’ya 9,8 milyar dolarlık ihracat yaparken İspanya’dan 9,4 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2023 yılındaki 19,2 milyar dolarlık ikili ticaret büyüklüğü ile İspanya, Türkiye’nin önemli ticaret ortaklarından biri konumundadır. 2023 yılında Türkiye'nin İspanya'ya ihracatı %7,3 azalırken, İspanya'nın Türkiye'ye ihracatı %33,2 artmıştır. Genel olarak ikili ticaret %8,9 artarak 19,34 milyar dolara ulaşmıştır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.