AB üyesi ülkelere gerçekleştirilecek her türlü ithalatta ilgili gümrük otoritesine yapılacak beyanın Tek İdari Belge-TİB (Single Administrative Document) kullanılarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. TİB ilgili gümrük idaresinin sistemi ile bağlantılı bir bilgisayar sistemi aracılığıyla veya doğrudan Gürmük Ofisi’ne teslim edilmek suretiyle sunulur. TİB’de aşağıdaki bilgiler yer almalıdır:
- İhracatçı, ithalatçı veya bunların temsilcilerine ilişkin bilgiler
- Gümrükçe onaylanan işlem (serbest dolaşıma sürülme, tüketime sürülme, geçici ithalat, transit vb.)
- Ürünü belirleyici veriler (TARIC kodu, ağırlık, adet vb.)
- Taşıma türüne dair bilgi
- Menşe ülkesi, ihracatı gerçekleştiren ülke ve teslimat ülkesine dair bilgi
- Ticari ve finansal bilgi (Teslim türü, fatura değeri, fatura para birimi, döviz kuru, sigorta vb.)
- TİB ile bağlantılı diğer belgeler (İthalat lisansı, muayene sertifikası, menşe belgesi, taşıma belgesi, ticari fatura vb.)
- İthalata ilişkin vergilerin beyanı ve ödeme yöntemi ( tarifeler, KDV, ÖTV vb. )
TİB sekiz kopyadır ve yapılacak işlemin niteliğine göre tüm kopyalar veya birkaç kopya doldurulur. AB’ye ihracat yapmak için genellikle üç kopya kullanılır; bunlardan bir adedi varış ülkesindeki ilgili yetkili birimler tarafından işlemleri tamamlamak üzere muhafaza edilir, bir adedi malın gönderildiği ülkenin istatistik kayıtları için tutulur, üçüncüsü ise gümrük otoritesince mühürlenerek malın gönderildiği firmaya iade edilir.
Ayrıca Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği çerçevesinde sanayi ürünleri için gümrük vergisi muafiyetinin uygulanabilmesini teminen ATR Sertifikası gerekmektedir. (ATR tarım ürünleri ile bazı çelik ürünleri için kullanılamamaktadır)
Gümrükten çekme için gereken diğer belgeler;
- Ticari fatura
- Gümrük kıymeti bildirimi
- Nakliyeye ilişkin belgeler (konşimento, FIATA konşimentosu, CMR belgesi, AWB belgesi, CIM belgesi, TIR karnesi, ATA karnesi )
- Nakliye sigortası
- Çeki listesi
CE İşareti:
AB üyesi ülkeler ile Norveç, Liechtenştayn ve İzlanda’daya satılacak belli ürünlerin CE işareti taşıması zorunludur. (www.ce-marking.org)
CEN, CENELEC ve ETSİ tarafından oluşturulan ve Resmi Gazete’de yayımlanan harmonize standartlar AB Direktiflerine uygunluk sağlar. Buna ilaveten belirli ürünler için üretici ürününe CE işareti de iliştirmek zorundadır. Bu sayede ürünler AB içerisinde serbest dolaşıma girebilirler.
CE işareti üye ülkelerin milli kontrol otoritelerine sunularak piyasa gözetim ve denetimini kolaylaştıran bir unsurdur. CE işareti ürün hakkında detaylı teknik spesifikasyonları içermemekle birlikte; kontrollerden sorumlu milli otoritenin o ürünün AB içerisindeki yetkili temsilcisine veya üreticisine ulaşmasına imkan sağlayarak süreci kolaylaştırmaktadır. Böylelikle CE işareti üzerinde bulunmayan ancak uygunluk beyannamesine veya ürüne eşlik eden diğer belgelere ulaşma imkanı doğmaktadır. (https://ec.europa.eu/growth/single-market/ce-marking_es)
AB çerçevesinde “düzenlememiş alan”da yer alan ürünlerden olan inşaat demirinin İspanya pazarına girişi için CE sertifikası yeterli görülmemekte, buna ilaveten UNE 36 068-94 ve UNE 36 065-2000 standartları kapsamında AENOR tarafından düzenlenecek bir sertifika alınması gerekmektedir.
Talep edilen belgeleri düzenleyen kuruluşlar:
- ATR Belgesi; Türkiye’de ATR belgeleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce düzenlenmektedir.
- CE İşareti; aşağıdaki listede belirtilen İspanyol kuruluşlardan alınabileceği gibi diğer ülkelerin yetkili kuruluşlarından da CE işareti temini mümkündür.
https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/
- CİTES Sertifikası; İspanya’da CİTES Sertifikası onay işlemleri SOIVRE Muayene noktalarınca yapılmaktadır. (Algeciras, Alicante, Barcelona, Bilbao, Las Palmas, Madrid, (, Malaga, Palma Mallorca, Sevilla, Tenerife, Valenci, Vigo)
- Bitki Sağlığı Kontrol Sertifikası (Phytosanitary Certificates); İspanya Tarım Balıkçılık, Gıda ve Çevre Bakanlığı Tarımsal Üretim Genel Müdürlüğü ( the General Directorate of Agriculture Production from the Ministry of Agriculture, Fisheries, Food and Environment) veya özerk bölge yönetimlerinin Tarım Müdürlükleri tarafından düzenlenir.
- Belge başvuruları aşağıdaki linkten elektronik olarak yapılacaktır: https://sede.comercio.gob.es/gl-ES/procedimientos/procedimientostelematicos/Paxinas/PagSolicitudPermisosIndustriales.aspx
- AB ülkelerine Hayvansal Ürünler ihraç edebilecek işletmeler ile ilgili düzenleme 854/2004 sayılı Avrupa Komisyonu Regülasyonu’na dayanmakta olup; söz konusu listeye ilave edilmesi veya çıkarılması öngörülen işletmeler hakkındaki öneriler işletmenin bulunduğu ülkedeki yetkili kurum (Türkiye’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından AB Komisyonu Sağlık ve Gıda Güvenliği Genel Müdürlüğü’ne bildirilir. (SANTE-IRL-NEC- LISTING@ec.europa.eu)
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.