Dünyanın 67. büyük ekonomisi olan Kenya, Doğu Afrika’nın en büyük ekonomisidir. Aynı zamanda Doğu Afrika’nın ekonomik, ticari, finansal ve lojistik merkezi olan ülke cumhuriyet ile yönetilmektedir. Kenya, Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 56. sırada yer almaktadır.
Kenya’nın, 56,4 milyonluk nüfusu içerisinde işgücüne katılım oranı yaklaşık %71, işsizlik oranı ise %5,7’dir. Resmi para birimi Kenya Şilini (KES) olan Kenya’nın 2023 yılı GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 108,8 milyar dolardır.
2023 yılında Kenya ekonomisinde hizmetler sektörünün milli gelir içerisindeki payı %55,5 tarım sektörünün %21,3, sanayinin payı ise %18’in biraz altındadır. Hizmetler sektöründe iletişim, bankacılık ve turizm sektörleri ön plana çıkarken ticaret ve taşımacılık da yine hizmetler sektörüne katkı sağlayan önemli alt sektörlerdir. Sanayileşme, ülkenin önemli hedeflerinden birisi olmasına rağmen bu alanda önemli bir ilerleme kaydedilememiştir. Sanayi sektörü üç büyük kent olan Nairobi, Mombasa ve Kisumu’da yoğunlaşmıştır. İmalat sanayinde değirmencilik, bira üretimi, süt ve şeker rafinasyonu gibi gıda işleme sanayi ön plandadır. Kenya, Mombasa’da rafineri yoluyla petrol ürünleri üretmekte olup, önemli bir çimento üretim kapasitesine de sahiptir.
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Kenya ekonomisi 2023 yılında yıllık reel olarak %5,6 oranında büyümüştür, ancak 2024 yılında bu büyümenin %5’e yavaşlayacağı öngörülmektedir.
Ekonomist İstihbarat Birimi (EIU) araştırmalarına göre Kenya’da ekonomik şiddet beklenmemektedir ve genel görünüm, mevcut hükümetin iş dostu reform politikalarıyla desteklenmektedir. Başkan William Ruto liderliğindeki hükümet, sağlam bir yasama çoğunluğuna sahip olduğu için ekonomik dengesizlikleri gidermeye, üretkenliği artırmaya ve iş ortamını iyileştirmeye yönelik reformları önceliklendirmektedir. IMF programının desteğiyle reformların hız kazanması ve yatırımcı güveninin artması beklenmektedir. Küresel zorluklara rağmen, bölgesel entegrasyon, dijital inovasyon, altyapı yatırımları ve kamu-özel sektör ortaklıklarının yaygınlaşması sayesinde iş fırsatları yaratılması öngörülmektedir. Tarım sektöründeki güçlü performansın ve olumlu yağışların etkisiyle, 2024’te sağlıklı bir ekonomik büyüme beklenmektedir. Ancak sıkı mali ve parasal politikalar ile kırılgan küresel ekonomik koşullar büyümeye yönelik riskler oluşturabilir. Orta vadede, 2025-2028 yılları arasında yapısal reformların, dijitalleşmenin ve bölgesel entegrasyonun derinleşmesiyle büyümenin hızlanması beklenmektedir. Hükümetin kamu yatırımlarını azaltma çabalarına rağmen, özel sektörün bu boşluğu tamamen kapatamaması büyüme önünde bir engel teşkil etmeye devam edebilir.
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre, Kenya 2023 yılında toplam 7,2 milyar dolarlık ihracat ve 18,7 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. En yakın ticari ilişkilerini Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan ile kurarken en fazla ithalatı Çin’den yapmıştır. Türkiye, 2023 yılında Kenya’ya 264 milyon dolarlık ihracat yaparken Kenya’dan 22,4 milyon dolarlık ithalat yapmıştır. 2023 yılındaki 286,4 milyon dolarlık ikili ticaret büyüklüğümüz ile Kenya, Türkiye’nin dış ticaretinin sınırlı kaldığı bir ülke konumundadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.