Lübnan, 2021 yılında kişi başı 11.84 Bin $ ve toplam 31.73 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2021 yılında toplam 13.85 Milyar $ ithalat ve 4.22 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Lübnan, 2021 yılında kişi başı 11.84 Bin $ ve toplam 31.73 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2021 yılında toplam 13.85 Milyar $ ithalat ve 4.22 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Bu bölüm, daha iyi bir deneyim sunabilmek için tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan erişim için optimize edilmiştir. Görüntüleme yapabilmek için farklı ekran çözünürlüğüne sahip bir cihaz kullanabilir veya tarayıcı pencerenizin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Ülkenin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ithalat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Potansiyel, ilgili ülkede seçilen sektörde yer alan ürünlere duyulan ihtiyacın büyüklüğünün 1000’lik skala üzerinden gösterilmesidir.
İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar gerek vergiler gerekse gümrük uygulamaları bakımından ihracatta büyük önem taşımaktadır. Anlaşma metinlerine detay görüntüle butonunundan ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin farklı teknik düzenlemeleri, test ve belgelendirme işlemleri hakkında bilgi edinmek ve ihracat öncesi dönemde varsa teknik engellere yönelik önlem almak ihracatınızı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Aşağıda teknikengel.gov.tr adresi kaynak alınarak hazırlanan bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
- Lübnan Ekonomi Bakanlığı: www.economy.gov.lb
- Lübnan Sanayi Bakanlığı: www.industry.gov.lb
- Lübnan Sağlık Bakanlığı: www.moph.gov.lb
- Lübnan Tarım Bakanlığı: www.agriculture.gov.lb
- Lübnan Çevre Bakanlığı: www.moe.gov.lb
- Lübnan Standartlar Enstitüsü: www.libnor.gov.lb
- Lübnan Akreditasyon Konseyi: www.qualeb.com/services/accreditation/
Lübnan’a yapılacak olan ihracatta gümrük otoritesine ibraz edilmesi zorunlu belgeler genel olarak: Proforma fatura, Fatura, Menşe şahadetnamesi, sağlık sertifikaları, bazı sanayi ürünler için analiz raporları ve konşimento istenmektedir.
Lübnan’a yapılacak olan ihracatta zorunlu belgelendirmeye tabi olan ürünlerin listesi mevcut değildir.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerince, Türkiye ve gelişmiş ülkelerden verilen belgeler kabul edilmektedir.
Lübnan’da zorunlu sevk öncesi inceleme uygulaması yoktur.
Lübnan’da ürün güvenliği denetimleri temel olarak ithalat aşamasında gümrük kapılarında yapılmaktadır. İthalat denetimi yapan kurum ve kuruluşlar; Tarım Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı'dır.
Piyasa denetimi ve gözetimi sistemi mevcuttur. Bu konuda, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı tarafından ilgili alanlarında denetim ve gözetim yürütülmektedir.
Ürünler:
İlaçlar, vitaminler, medikal müstahzarları ve bazı gıda - içecekler için Sağlık Bakanlığı, canlı hayvanlar, taze balık, zirai ve tarım ürünleri için Tarım Bakanlığı, sanayi ürünler için Sanayi Bakanlığı ve işlenmiş veya paketlenmiş gıda ürünleri ve tüketim maddeleri alanında ise Ekonomi Bakanlığı denetimde bulunmaktadır.
Denetim Şartları:
Her parti için fiziki ve Labarotuvar tahlilleri.
DEİK Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Akkuş, Türkiye'deki yatırımcıları Lübnan'a yönlendirmek istediklerini belirterek, "Şu anda iş gücü maliyeti ve sigorta ödemeleri gibi giderler çok düşük." dedi.
Türk Arap Ülkeleri İş İnsanları Derneği (TURAB) tarafından düzenlenen Lübnan Ülke toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Lübnan'ın özellikle Covid 19 sonrası Türk iş dünyasına sunduğu fırsatlar ve dezavantajlar masaya yatırıldı.
Geçtiğimiz sonbahardan bu yana önemli bir döviz likiditesi sorunu yaşanan ve resmi olarak sabit döviz kuru rejimi bulunan Lübnan’da aradan geçen sürede döviz kıtlığına bir çözüm bulunamaması nedeniyle dün (1 Temmuz) paralel piyasada 1 ABD Doları (resmi kur olan 1.507,5 Lübnan Pounduna LBP karşılık) 9.000 LBP’den işlem görmüştür.
Yaklaşan etkinlik bulunmamaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.