Serbest ticarete dayalı bir dış ticaret rejiminin bulunduğu Yunanistan’da ithalat yapabilmek için herhangi bir izne ya da lisansa gerek yoktur. Ancak bazı ürünler için Yunanistan’a giriş yapabilecekleri ihtisas gümrükleri ve limanlar belirlenmiştir. Su ürünleri, canlı hayvan ve et ürünleri ile bazı tarımsal ürünlerde ise Sağlık Bakanlığı’nın uygun görüşünün alınması gerekmektedir. Anti damping ve anti sübvansiyon tedbirleri AB düzeyinde ve AB Komisyonu kararları çerçevesinde uygulanmaktadır.
Yunanistan’da AB dışı ülkelerden yapılan ithalatta, AB’nin ortak gümrük tarifesi ile kural ve kısıtlamaları aynen uygulanmaktadır. Birlik’in Entegre Gümrük Tarifesi TARIC, AB gümrük birliğine ithal edilen ve bazı durumlarda Birlik’ten ihraç edilen belirli ürünlere uygulanan çeşitli kuralları göstermektedir.
Tüm AB üyesi ülkelerde olduğu gibi insan ve çevre sağlığı ile ürün güvenliği gerekçesiyle uyulması gereken CE işareti vb. gibi kurallar bulunmaktadır. Yunanistan standartlar konusunda da, Avrupa Birliği’nce oluşturulan düzenlemelere uyum sağlamaktadır. ISO 9000 yerel firmalardan aranırken, ayrıca hükümet ihalelerinde de istenmektedir.
Ürünlerin etiketlenmesi ve paketlenmesine ilişkin standartlarda, Yunanca dilinin kullanılması, içerik, miktar ve üretim- son kullanım tarihlerinin belirtilmesi gibi çeşitli zorunluluklar bulunmaktadır. Ayrıca fikri ve sınai mülkiyet hakları, Yunanistan pazarında dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.
Teknik düzenlemelerde aşağıda yer alan Bakanlıklar ana düzenleyici kurum olarak yetkilidir:
- Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı: http://www.mnec.gr/
- Maliye Bakanlığı: http://www.minfin.gr/
- Sağlık Bakanlığı: http://www.moh.gov.gr/
- Çevre ve Enerji Bakanlığı
- Yunan Standardizasyon Kurumu (ELOT); ülke çapında standartları düzenlemeye ve duyurmaya yetkili kurumdur. ELOT’un düzenlediği standartlar ve standardizasyon dökümanları;
*Avrupa standartlarını oluşturan Standartlar için Avrupa Komitesi (CEN), Elektroteknik Standartlar için Avrupa Komitesi (CENELEC) ve Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI)’den ibaret kurumların düzenlemelerinin millileştirilmesi,
*Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) ve Uluslararası Elektroteknik Komisyon (IEC) gibi ELOT’un tam üyesi olduğu uluslararası standart kurumlarının uluslararası düzenlemelerinin adoptasyonu ya da modifikasyonu,
*Avrupa ve uluslararası bazda standartların bulunmaması halinde, milli ekonominin ihtiyaçları doğrultusunda ELOT uzmanları tarafından belirlenen standartlar esas alınarak düzenlenmektedir.
ELOT tarafından düzenlenen standartlara aşağıda belirtilen internet adresinden ulaşabilmektedir: http://www.elot.gr/default_en.aspx
İthalat denetiminde ise, Bağımsız Kamu Gelirleri İdaresi’ne bağlı Gümrükler Genel Müdürlüğü yetkili birimdir. Sözkonusu Kurum’a ve düzenlemelerine ekli linkten ulaşılabilmektedir (sadece Yunanca). https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/ICISnet/legislation/greeklegislation
- Gıda sektöründe, 2741/GG sayılı Kanun ile kurulan Yunan Gıda Kurumu (EFET), kalite standartlarını belirlemektedir. EFET, ayrıca sağlıklı gıda için üretim sistemine dair standartları da belirlemektedir. Bahse konu Kurum 852/2004 sayılı Kanun ile diğer uluslararası ve Avrupa düzenlemeleri çerçevesinde iyi hijyen uygulamalarına ilişkin yönergeler çıkarmakta ve piyasada bu kurallara uygunluğu denetlemektedir.
EFET, taze ya da işlenmiş gıdaların üretim, işleme, paketleme, depolama, ulaşım, dağıtım, pazarlama ve tüketiciye tedarik aşamalarında denetimi gerçekleştirir. İlave olarak, gıda ile temasta olan maddelerin ve materyallerin de denetimini yapar.
Bu mahiyette sistematik kontroller AB mevzuatı çerçevesinde gerçekleştirilir. Ayrıca, vatandaşların şikayeti ya da kurumların gerekli sağlık şartlarını sağladıklarına dair tespitlerin yapılması talebiyle denetimler gerçekleştirir.
- Yunan İlaç Kurumu (EOF)’nun görevi ise, Yunan pazarına sunulacak insan sağlığı ve veterinerlik amaçlı ilaç ürünleri, tedavi amaçlı hayvan gıdaları, beslenme amaçlı kullanıma yönelik ilaçlar ve gıda destekleri, biyositler, tıbbi cihazları, kozmetik ürünlerinin kamu sağlığı ve güvenliğine uygunluğunu sağlamaktır. Bu amaçla,
*Yeni, güvenli ve etkili sağlık ürünlerini değerlendirir ve onaylar,
*Pazara sunulan malların kalite, güvenlik ve etkinlik denetimini yapar,
*Doğru üretim, labarotuvar ve klinik testlerle uyumu ve ürünlerin pazarlaması, dağıtımı, ticareti ve reklamına ilişkin hukuki düzenlemeleri yapabilmek için, üretim aşamalarını, kilinik çalışmaları ve ürünlerin pazarlama çalışmalarını gözlemler,
*Medikal ve ilaç araştırmalarını geliştirir ve destekler.
*Sağlık bilimcilere, ilgili otoritelere ve kamuya, ilaçların doğru kullanımı ve etkin fiyat tespitine ilişkin faydalı bilgiler sağlar.
Yunan İlaç Kurumu’nun sektöre ilişkin mevzuata Yunanca olarak ulaşılabilecek internet adresi aşağıda yer almaktadır. (http://www.eof.gr/web/guest/law)
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.