Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika'da elli eyaletten oluşan bir federasyondur. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD, karma bir ekonomik model benimsemiştir; başka bir deyişle, tüketim malları ve ticari hizmetlerde serbest piyasa ekonomisi olarak faaliyet göstermektedir. Teknolojik gelişmişlik düzeyi, nitelikli işgücü, sağlam altyapısı ve doğal kaynak zenginliği ile dünya ticaretinde söz sahibi bir merkez konumundadır. Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, dünyanın rezerv bakamından en zengin para birimi olan ABD doları, 2024 yılı ikinci çeyrek sonunda bilinen tüm merkez bankası döviz rezervlerinin %58,2’sini oluşturmaktadır.
345 milyonluk nüfusu ile ABD, dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesidir. Nüfusun %82’si kentlerde yaşamaktadır. ABD’de işgücüne katılım oranı %62,6 iken işsizlik oranı %3,6 ile dünya ortalamasının altındadır. ABD’nin işgücünün %79’u hizmetler sektöründe ve %19’u sanayide istihdam edilmektedir. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, ABD’nin 2023 yılı GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 27,2 trilyon dolardır. IMF verilerine göre 2023 yılında yıllık reel olarak %2,9 oranında büyüyen ABD ekonomisinin, 2024 yılında yıllık %2,8 oranında büyüyeceği öngörülmektedir.
ABD’de pandemi ile mücadele sonucu sürdürülen genişlemeci maliye ve para politikaları, küresel arz yönlü şoklar ve petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ile birleşerek, manşet enflasyonu yaklaşık 40 yılın en yüksek seviyesine taşımıştır. Bunu takiben Amerikan Merkez Bankası (FED) 2022 yılının Mart ayı itibari ile şahin görünümüne geçip fiyat istikrarını korumak için adımlar atmıştır. IMF’nin 2024 yılı Nisan ayı verilerine göre ABD’de manşet tüketici fiyatları enflasyonu %3’tür. Ancak küresel olarak yavaşlayan talep görünümü ve buna paralel FED’in hedef seviye olarak gözettiği yıllık %2’ye yakınsama sinyalleri veren enflasyon bekleyişleri neticesinde, 2024 senesinin Eylül ayında 2020 yılından sonra ilk defa faiz indirimi uygulanmıştır.
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre, ABD 2023 yılındaki toplam 2,02 trilyon dolarlık ihracatı ile dünyada Çin’den sonra 2. sırada, 3,17 trilyon dolarlık ithalatı ile dünyada ilk sıradadır. En yakın ticari ilişkilerini Çin, Kanada ve Meksika ile kurmuştur. Türkiye, 2023 yılında ABD’ye 14,83 milyar dolarlık ihracat yaparken ABD’den 15,8 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2023 yılında 30,63 milyar dolarlık ikili ticaret büyüklüğü ile ABD, Türkiye’nin en büyük dördüncü ticaret ortağı konumundadır. Son 5 yılda ABD’ye ihracatımız yıllık ortalama %16 büyürken, ithalatımızın %9 büyümesi, ticari ilişkimizdeki net ihracatın Türkiye lehine büyüdüğünün bir göstergesidir.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.